Geselecteerde boekhouders Makkelijk vergelijken Offertes in je inbox

Zzp’er heeft vooral behoefte aan gemak bij boekhouden

De behoeftes van zzp’ers op het gebied van (automatisch) boekhouden zijn aan verandering onderhevig. Zo is de mogelijkheid om het programma te koppelen aan de bank of de KvK een belangrijke wens van 62,6% van de onderzochte zzp’ers, een sterke stijging ten opzichte van 2016 (44,9%). Ook is er een sterke behoefte aan eenvoudige btw-aangifte (77,8%).

Een ander aspect van online boekhouden dat belangrijk wordt gevonden, is de mogelijkheid om ondersteuning te kunnen vragen. De behoefte hieraan (67%) is maar liefst met drie keer gestegen in vergelijking met 2016 (24%). Het onderzoek werd uitgevoerd door ZZP Barometer onder 1020 zzp’ers in samenwerking met MoneyMonk.

Tot slot zijn de zzp’ers planningsmogelijkheden in het programma steeds meer gaan waarderen. 59% vindt dit een belangrijke functie in 2017, tegenover 12% in 2016.

Hoe kiezen zzp’ers een boekhoudprogramma?

De zzp’ers die zelf de administratie zelf bijhouden, vinden hun boekhoudprogramma meerendeels door zelf onderzoek te doen via een vergelijkingssite of Google (45%). Een kleiner deel krijgt zijn software aangeraden door een bekende (17%) of door de accountant (21%) een stijging met 5% ten opzichte van 2016.

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

In 2017 deed de helft van de zzp’ers de boekhouding deels zelf, een percentage dat gelijk is gebleven in vergelijking met 2016. 32% van de zzp’ers doet de boekhouding geheel op eigen kracht en 17% geeft de administratie volledig uit handen.

Als het verschil tussen uitbesteden of zelf doen wordt uitgesplitst naar omzet van de zzp’er, dan wordt een groot contrast zichtbaar. De meerderheid van de zzp’ers met een omzet lager dan € 10.000 doet de boekhouding geheel zelfstandig, terwijl van de zzp’ers met een omzet van € 80.000 tot € 100.000 het grootste deel (36%) de administratie volledig uit handen geeft.

Bekijk welke boekhoudprogramma’s de verschillende administratieve taken het beste hebben geautomatiseerd. Heb je behoefte aan ondersteuning door een boekhouder, bijvoorbeeld voor het opstellen van de jaarrekening? Vraag dan meerdere offertes aan voor het beste aanbod in de regio.