Geselecteerde boekhouders Makkelijk vergelijken Offertes in je inbox

Wat zijn de beste boekhoudprogramma’s van Nederland?

Uit een onderzoek van Appwiki naar verschillende online boekhoudprogramma’s komt een ranglijst naar voren van 25 Nederlandse aanbieders van boekhoudsoftware. Op basis van 15 functionaliteiten is gekeken in hoeverre boekhoudtaken kunnen worden geautomatiseerd.

Kan software de boekhouder vervangen?

Dit alles roept de vraag op: is de boekhouder nog wel nodig? De Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants stelt zichzelf die vraag ook al enige tijd en is tot de conclusie gekomen dat klanten niet willen betalen voor een boekhouder als ze die handeling ook zelf kunnen uitvoeren. De rol van de accountant of boekhouder verschuift daarom steeds meer naar een coachende of controlerende rol.

Boekhouder steeds meer adviseur

Voor een kleine zelfstandige lijkt het misschien overdreven om een boekhouder in te huren, maar een ZZP-er of MKB-bedrijf met een stevige loonadministratie kan zijn processen optimaliseren door een boekhouder in te schakelen. Een goede boekhouder staat automatisering niet in de weg maar kan juist coachen en adviseren als het gaat om robotisering. Een beter inzicht in je bedrijfsprocessen geeft je de informatie die je nodig hebt om strategische beslissingen te kunnen nemen. Vind een boekhouder in de buurt om je hierbij te adviseren.

Goede software vergemakkelijkt ondernemen

Uiteindelijk zijn boekhoudprogramma’s bedoeld om ZZP-ers en MKB-ers werk uit handen te nemen, en de programma’s die dit het beste doen leveren de ondernemer tijd en dus geld op. Het onderzoek is er dan ook op gericht om te kijken welke aanbieders voorop lopen als het gaat om aanpassing aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van automatisering.

Bekijk de uitslag van het onderzoek hier.