Geselecteerde boekhouders Makkelijk vergelijken Offertes in je inbox

Wat is PSD2?

PSD2 is de nieuwe Europese wet (richtlijn) voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven, die onlangs is ingegaan. PSD2 is de herziene versie van de Payment Services Directive uit 2007. PSD2 gaat ons allemaal aan. Wat is er veranderd en wat gaan we ervan merken?

PSD2 en de consument

Met PSD2 kunt u nieuwe online betaal- en rekeningdiensten gaan gebruiken. Hiervoor is het nodig dat u toegang geeft tot uw betaalrekening bij uw bank aan een derde partij (een andere financiële instelling). Als u hiervoor toestemming geeft, krijgt deze derde partij toegang tot uw rekening(en) bij uw bank(en). Het is niet verplicht om toestemming te geven. Als u geen toestemming geeft, verandert er niets.

PSD2 en de winkelier

Ook als u winkelier bent, krijgt u met PSD2 te maken. Er komen nieuwe aanbieders van nieuwe methoden voor elektronisch betalen aan de kassa en online. Uw klant kan u naar deze betaalmethoden vragen. Als winkelier heeft u meer keuze tussen (aanbieders van) betaalmethoden. U bepaalt zelf welke betaalmethoden u aanbiedt.

PSD2 en de derde partij

Met PSD2 komen er aanbieders van nieuwe betaal- en informatiediensten op de markt. Zij komen online tussen u en uw bank, als een derde partij. Dit kan bijvoorbeeld een andere bank of een fintechbedrijf zijn. Al deze partijen dienen een vergunning te hebben van DNB of van een andere toezichthouder uit de Europese Unie. PSD2 regelt het toezicht op deze derde partijen.

Meer weten over de gevolgen van PSD2?

Laat u adviseren door een boekhouder over de invloed die PSD2 heeft op uw bedrijfsvoering. Door ons landelijk dekkend netwerk van boekhouders is er altijd wel een kantoor bij u in de buurt, zoals in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven of Utrecht.

(Bron: DNB)