Geselecteerde boekhouders Makkelijk vergelijken Offertes in je inbox

Waarom je geen Excel moet gebruiken voor de boekhouding

Er zijn anno 2018 nog steeds veel kleine ondernemers die zelf de boekhouding bijhouden in Excel. Uit een al wat ouder onderzoek van ZZP Barometer van twee jaar geleden bleek dat de teller nog op 53% stond wat betreft zelf boekhouden. Ongeveer de helft hiervan gebruikt Excel. Al is de wereld van online boekhouden sterk in beweging, er zijn nog steeds veel startende ondernemers die geen geld willen uitgeven aan een boekhoudprogramma, zolang ze wachten op toename van de omzet.

Waarom is het niet verstandig om zelf te boekhouden in Excel?

  • Je bent alsnog veel tijd kwijt aan het bijhouden van sheets: facturen, banktransacties, uren bijhouden, ritten bijhouden.
  • Excel vereist veel kennis van formules. De kans op het maken van fouten is groot.
  • Je moet alles zelf doen, er is geen technische of boekhoudkundige steun.
  • Het programma is niet koppelbaar aan externe systemen, zoals het verwerken van bankafschriften, contact met de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst, koppeling webshop en iDeal betalingen.
  • Het programma maakt geen automatische backups aan, waardoor dit er vaak bij inschiet.

Vaak geeft de omvang van de boekhouding in combinatie met de kosten voor een boekhoudpakket de doorslag. ZZP-ers redeneren: Ik doe die paar facturen wel zelf, overstappen kan altijd nog.

Meer inzicht en gemak met online boekhoudprogramma

De laatste jaren wordt het gebruik van online boekhoudsoftware echter steeds populairder. Dit komt in de eerste plaats doordat de kostendrempel steeds lager is geworden. Een andere trend die meeweegt is dat de programma’s steeds gebruiksvriendelijker zijn geworden, waardoor het mogelijk is om sneller en efficiënter te werken. Dit levert je als ondernemer tijd en geld op. Bovendien krijg je veel meer inzicht in je bedrijfsprocessen wat het makkelijker maakt om strategische beslissingen te nemen.

Wil je advies over de automatisering van je administratieve processen? Neem dan contact op met een boekhouder in de buurt of vraag meerdere offertes aan voor het beste aanbod.