Geselecteerde boekhouders Makkelijk vergelijken Offertes in je inbox

Veel ZZP-ers doen BTW-aangifte nog steeds handmatig

Bijna de helft van de ZZP’ers doet hun BTW-aangifte nog steeds geheel met de hand. 48,4% van de ZZP’ers doet de aangifte geheel handmatig of met hulp van Excel. Dat blijkt uit onderzoek van Appwatching onder 95 ZZP’ers.

Een derde gebruikt boekhoudprogramma

Nog geen derde van de ZZP’ers gebruikt een boekhoudprogramma om BTW-aangifte te doen (32,6%). Een zesde (15,8%) besteedt het doen van de BTW-aangifte uit aan een boekhouder of accountant, komt in de cijfers naar voren.

25 minuten tijdwinst met boekhoudsoftware

Verder blijkt uit het onderzoek dat de ZZP’er ruim 28 minuten over de BTW-aangifte doet. ZZP’ers die geheel handmatig hun BTW aangeven, doen er het langst over: ruim 38 minuten. De groep ZZP’ers die met behulp van een online boekhouding met een elektronische BTW-aangiftefunctie de BTW-aangifte doet, is veel sneller klaar. Zij doen binnen dertien minuten aangifte, een verschil van meer dan 25 minuten.  

Uitbesteden boekhouding kost alsnog tijd

Zelfs de groep ZZP’ers die het doen van de BTW-aangifte uitbesteedt, is gemiddeld alsnog 32 minuten kwijt. ”We hebben niet gevraagd waaraan ze deze tijd spenderen, maar ik vermoed dat dit komt omdat ze nog bonnetjes en facturen moeten verzamelen om door te sturen naar de boekhouder”, legt de hoofdonderzoeker van Appwatching, uit.

Boekhouding uitbesteden/automatiseren?

Wil je je bedrijfsprocessen automatiseren? Laat je informeren door een lokale boekhouder en vraag vrijblijvend meerdere offertes aan voor het beste aanbod.

(Bron: Sprout)