Geselecteerde boekhouders Makkelijk vergelijken Offertes in je inbox

Nieuw belastingportaal voor ondernemers per 3 januari 2019

De Belastingdienst heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuw portaal voor ZZP’ers. Dit portaal wordt later in 2019 ook ingevoerd voor MKB ondernemers. In dit portaal kunnen zelfstandige ondernemers overzichtelijker hun belastingaangifte invoeren en terugzien.

Belastingdienst wil aantal naheffingen terugdringen

De trend van een groeiend aantal ZZP’ers lijkt zich door te zetten in Nederland, ziet ook de Belastingdienst. Gemiddeld krijgen 140.000 zelfstandige ondernemers ieder kwartaal een naheffing over hun BTW-aangifte omdat deze te laat of niet is ingevuld. Hier volgen over het algemeen boetes uit en de Belastingdienst vindt dit zonde.

De Belastingdienst heeft daarom besloten om het huidige belastingportaal op de schop te gooien. Vanaf nu loggen zelfstandige ondernemers met DigiD in, in plaats van met gebruikersnaam en wachtwoord, zoals in het huidige systeem.

Corrigeren BTW-aangiftes vereenvoudigd

Niet alleen het inloggen verandert, ook krijgen ZZP’ers vanaf nu inzicht in hun vorige belastingaangiftes. Zo kunnen ze correcties doorvoeren in oude btw-aangiftes. Dit is op dit moment niet mogelijk. Zelfstandige ondernemers moeten nu nog aan het eind van de aangifte een document opslaan of printen om zo een kopie te krijgen. Daarnaast is het nieuwe portaal responsiever, oftewel beter geschikt voor gebruik op tablets en smartphones.

Later dit jaar ook toegang voor MKB-ers

Niet alleen zelfstandige ondernemers krijgen een nieuw portaal. Het portaal wordt later dit jaar ook in gebruik genomen door ondernemers in het MKB. Zo kunnen zij hier de omzetbelasting, vennootschapsbelasting en loonheffing invoeren. Op termijn moeten ondernemers ook door middel van eHerkenning kunnen inloggen. eHerkenning is een nieuwe inlogmethode die in 2017 door de Nederlandse overheid is geïntroduceerd.

Overigens is de Belastingdienst al langer bezig met een pilot voor ZZP’ers om het proces van BTW-aangifte te vereenvoudigen. Deelname is nog steeds mogelijk.

Boekhouder nodig?

Heb je een boekhouder nodig, bijvoorbeeld om je te adviseren bij het automatiseren van je bedrijfsprocessen? Vergelijk aanbieders in de buurt voor de beste offerte.

(Bron: MKB Belangen / AccountantWeek)