Geselecteerde boekhouders Makkelijk vergelijken Offertes in je inbox

Helft zzp’ers betaalt geen inkomstenbelasting

Zzp’ers maken gebruik van maatschappelijke voorzieningen zonder hier aan bij te dragen. In 2016 betaalde bijna 40% van de zzp’ers geen inkomstenbelasting, een significante stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS opgevraagd door juridisch werkgever WePayPeople.

Verdubbeling ZZP’ers door opkomst platformeconomie

Naar verwachting verdubbelt mede door de opkomst van de platformeconomie het aantal zzp’ers de komende jaren. In vergelijking met flex en vaste medewerkers zijn zzp’ers goedkoop voor opdrachtgevers omdat er geen sociale premies, pensioen of loonheffingen worden afgedragen. “De aangekondigde wet die gereguleerde vormen van flexibele arbeid beperkt zonder een oplossing te bieden voor schijnzelfstandigheid via zzp-constructies zorgt ervoor dat er alleen maar meer zzp’ers bij zullen komen. Het kabinet geeft hen op deze manier een vrijbrief om de oneerlijke concurrentie met andere groepen werkenden aan te gaan”, aldus de Managing Director van WePayPeople. “Als je deze lijn doortrekt, is straks 35% van de beroepsbevolking zelfstandig ondernemer en daarvan zou bijna de helft geen belasting betalen. Dit kan niet en is ronduit oneerlijk voor de mensen in loondienstverband die wel hun bijdrage aan de maatschappij leveren.”

Het CBS heeft op verzoek van WePayPeople voor de tweede maal in kaart gebracht hoe zzp’ers met inkomstenbelastingen omgaan. De teller van het aantal zzp’ers dat geen inkomstenbelastingen betaalde stond in 2016 op 351.00, dat was in 2014 nog 314.400, een stijging van maar liefst 11,67%. Het aantal zzp’ers is in diezelfde periode met 4,9% gestegen van 849.300 naar 891.300.

Advies nodig over zelfstandigenaftrek/ondernemersaftrek?

Een lokale boekhouder inhuren is niet duur en door uw belastingaangifte uit te besteden heeft u meer tijd vrij om u te richten op andere zaken. Vergelijk zelf de tarieven van de beschikbare boekhouders in uw regio door gratis een offerteaanvraag te doen.