Geselecteerde boekhouders Makkelijk vergelijken Offertes in je inbox

Driekwart ZZP-ers heeft hulp van boekhouder

Uit een onderzoek van vorig jaar komt naar voren dat driekwart van de ZZP-ers hun administratie voor het grootste deel zelf bijhouden, maar wel met behulp van een boekhouder. Nog maar een klein deel (1 op de 10) van de zelfstandigen doet zijn boekhouding helemaal zelf zonder enige hulp. Dit blijkt uit een studie van MoneyMonk onder honderden ZZP’ers.

Jaarrekening en aangifte inkomstenbelasting vaakst uitbesteed

De taken de die de boekhouder het meest overneemt zijn het opstellen van de jaarcijfers en het hulp bieden bij de aangifte inkomstenbelasting. 9 op de 10 ZZP-ers zoekt hulp bij deze activiteiten. Iets wat de ZZP-er juist graag zelf doet is de BTW-aangifte; het gaat hierbij om 6 op de 10 zelfstandigen die hier geen hulp bij nodig hebben.

Redenenen die ZZP-ers opgeven waarom zij hulp zoeken bij bovengenoemde taken is dat zij het te ingewikkeld vinden (4 op de 10) en dat zij bang zijn om fouten te maken (3 op de 10).

Waarom laten ZZP-ers een jaarrekening maken?

Uit het onderzoek komt naar voren dat 35% van de zelfstandigen de jaarrekening uitbesteden om meer inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van hun bedrijf. Eveneens 35% geeft aan dat het opstellen van de jaarresultaten tot de standaard diensten van de boekhouder behoren en zegt de dienst daarom af te nemen (!) Een reden die zelden genoemd wordt (4%) is dat zij de jaarrekening laten maken om in aanmerking te komen voor een hypotheek of bedrijfskrediet.

Aanlevering gegevens bij boekhouder

Als het gaat om het aanleveren van data aan de boekhouder, geeft bijna 60% aan dat de boekhouder zelf gegevens verzamelt uit de administratie. Bijna 30% zegt de benodigde data zelf aan de boekhouder te overhandigen. Dit wijst erop dat de administratie steeds meer is geautomatiseerd en de archaïsche schoenendoos met bonnetjes steeds minder in zwang is.

Wil je je boekhouding uitbesteden of wil je advies over het automatiseren van je bedrijfsprocessen? Vergelijk dan aanbieders in de regio voor het beste aanbod.