Geselecteerde boekhouders Makkelijk vergelijken Offertes in je inbox

Het boekjaar is compleet: wat is het bedrijfsresultaat?

Het jaar is compleet en dus is het tijd om het jaarlijkse bedrijfsresultaat van dit jaar te verwerken. Het doel is om aan te geven hoe u de winst of het verlies wilt verrekenen. De boeking die u precies moet maken is afhankelijk van de rechtsvorm van uw onderneming. We raden u aan om contact op te nemen met een betaalbare en betrouwbare lokale boekhouder.

Het boekjaar afsluiten

Veel elektronische boekhoudpakketten werken met doorlopende boekjaren. Toch moet u ook als u deze producten gebruikt elk jaar het boekjaar afsluiten om de beginbalans van het volgende jaar weer op nul te zetten. We leggen u graag uit hoe u het boekjaar moet afsluiten. Zorg voordat u het jaar afsluit dat alle facturen, bonnetjes en afschriften van het lopende boekjaar staan ingeboekt.

Het afsluiten van het boekjaar in 5 stappen:

  1. Controleer de banksaldi
  2. Boek de afschrijvingen
  3. Verwerk de resultatenrekening (winst en verlies)
  4. Inventariseer uw voorraden (balansen)
  5. Sluit het boekjaar af (u kunt niet meer aanpassen)

Hoe controleer ik mijn banksaldi?
Alle cijfers moeten kloppen voordat u het boekjaar af kunt sluiten. Dit moet u dus controleren. Het doel is om het saldo in de boekhouding te matchen met het saldo dat de bank aangeeft per 31 december van het lopende jaar. Dit bedrag moet gelijk zijn.

Open de balans per 31 december en vergelijk het saldo achter de bankrekeningen met uw afschriften en digitale overzicht van uw bank. Komt het balksaldo niet overeen? Dan is er ergens een fout gemaakt: zijn alle afschriftregels ingevoerd? Staan er afschriftregels dubbel ingevoerd? Is er een fout bedrag ingevoerd? Of staat er ergens een verkeerde datum?

Het jaarlijkse bedrijfsresultaat verwerken

Het jaar is compleet en dus is het tijd om het jaarlijkse bedrijfsresultaat te verwerken. Het doel is om aan te geven hoe u de winst of het verlies wilt verrekenen. De boeking die u precies moet maken is afhankelijk van de rechtsvorm van uw onderneming. We raden u aan om contract op te nemen met een betaalbare en betrouwbare lokale boekhouder.

Vergelijk boekhouders in de regio
Het einde van het jaar is voor veel ondernemers een onnodig stressvolle periode. Een lokale boekhouder huren is niet duur en door de jaarafsluiting uit te besteden heeft u meer tijd vrij om u te richten op andere zaken. Vergelijk zelf de tarieven van de beschikbare boekhouders in uw regio door gratis een offerteaanvraag te doen.